Kenya

Kenya er et flott land med mange naturressurser. Gjennom århundrer har landet vært en havn for handel og oppdagelsesreisende. Kenya er en del av det som kalles Swahili-kysten, sammen med Tanzania og Mosambik.

Kontakt og handel med arabere, persere og indere har vært stor gjennom historien. Araberne bygde Mombasa til en viktig havn der handelen med elfenben og slaver var rikelig. Fra 1890-årene var Kenya en britisk koloni frem til uavhengigheten i 1963. Da ble Jomo Kenyatta president, ellerfulgt av Daniel Arap Moi. Arap Moi ble kritisert for undertrykkelse av opposisjonen og brudd på menneskerettighetene og landet var frem til 1992 en ettpartistat. Arap Moi styrte landet frem til 2002, da ble Mwai Kibaki ny president etter det som ble betegnet som et fritt og demokratisk valg.  V
alget i 2007 førte til økt konflikt mellom etniske grupper på hver sin side av politikken. Over 1000 mennesker døde under opptøyer og omkring 300 000 mennesker ble drevet på flukt. Begge sider ble beskyldt for å ha startet den voldelige konflikten. I etterkant ble det vedtatt en ny grunnlov som trådde i kraft i 2010. Tidligere sittende visepresident William Ruto vant presidentvalget 2022. Opposisjonslederen anklagde Ruto for valgfusk og godtok ikke seieren, til tross for at kandidatene hadde lovet å godta valgresultatet. Høyesteretten i Kenya valgte å opprettholde seieren på grunn av mangel på bevis. 

Økonomien i Kenya fikk en sterk vekst fra uavhengigheten og frem til 1970-årene. Da falt markedet sammen og Kenya tok etter hvert opp lån i utlandet og i utviklingsbanker. Selv om Kenya er den største og mest utviklede økonomien i Øst-Afrika, er utfordringene enorme. Omtrent 75 % av befolkningen er ansatt i jordbruket - en sektor som har vært relativt ineffektiv. Matvaresikkerheten er i likhet med andre utviklingsland ikke stor og en stor andel av befolkningen opplever sult og er avhengig av hjelp og støtte.

Kenya er et av Afrikas mest besøkte turistland, og denne trafikken er en viktig del av Kenyas økonomi. Turistene kommer for å oppleve ville dyr på savannen og badelivet i kystbyene, og de ser sjelden nøden som herjer i storbyer som hovedstaden Nairobi. Bare i slummen i utkanten av Nairobi lever 60 000 barn på gata, og kanskje så mange som halvparten av Nairobis innbyggere bor i slummen.

En stor andel av den voksne befolkningen i Kenya er også rammet av Hiv/Aids, noe som igjen rammer barna. Mange barn blir foreldreløse når de er under 10 år og særlig jentene sitter igjen med ansvaret for resten av søskenflokken. De må da droppe ut av skolegang og begynne å arbeide slik at familien får inntekt. Ofte blir de nødt til å prostituere seg selv for å få inn nok penger.
Et annet stort problem er at besteforeldre, som ikke lenger er arbeidsføre, må ta til seg barnebarna sine og uten arbeid og inntekt blir familiene enda fattigere. 

Norsk Nødhjelp har derfor opprettet barnehjemmet Napastaaheimen, som tar til seg barn i slike situasjoner. Vi har også startet opp mikrofinansprogram som hjelper særlig kvinner med å etablere og utvikle egne bedrifter. Norsk Nødhjelp støtter også barn som bor hos slektninger med penger til skolegang. Norsk Nødhjelp har også støttet en stor masaiilandsby med å sikre tilgang til vann gjennom å bore en brønn.  

Powered by Cornerstone